Kimyasal Peeling

Kimyasal peeling değişik yoğunluktaki çeşitli asitlerle cildin üst tabakasının kontrollü olarak soyulması işlemidir. Bu ürünlerin cilde sürülmesi ile deri üzerinde hafif bir yanık oluşur, derinin üst tabakasındaki hücreler arası bağlar zayıflatılarak hücrelerin dökülmesi sağlanır. Üst tabakadaki hücrelerin dökülmesiyle yeni deri hücrelerinin yapımı hızlanır, cilt taze hücreler ile kaplanmış olur. Bu işlem cilt yapısında herhangi bir kalıcı incelme yapmaz. Uygulamalar sonrası önceki haline göre cilt lekelerinde azalma, ince kırışıklıklarda azalma veya yok olma, ciltte canlı, sağlıklı ve gergin bir görünüm, gözeneklerde küçülme ve parlaklık sağlanır.

Kullanılan ürünler

Yüzeyel peeling işlemleri için alfa hidroksi asitler (AHA) yani meyve asitleri kullanılır. Bunların içinde en sık şeker kamışından elde edilen glikolik asit kullanılır. Glikolik asit yöntemi ile derinin epidermis tabakası kısmi olarak kaldırılarak hücrelerin yenilenmesi sağlanmakta ve cilt daha canlı bir görünüm kazanmaktadır. Bu yöntem derin peeling yöntemlerine göre daha kontrollü olarak cildi yeniler. Glikolik asit günümüzde en yaygın olarak kullanılan yüzeyel peeling ajanıdır.

Orta ve derin peeling işlemlerinde triklorasetik asit (TCA), salisilik asit ve jessner solusyonu kullanılmaktadır. Belirli durumlarda çok yüz güldürücü sonuçlar veren TCA peeling uygulaması yan etkilerden korunmak için çok dikkatli yapılmalıdır.

Uygulama

Cilt temizlenerek yağdan arındırılır.

Glikolik asit ciltteki reaksiyona göre yaklaşık 5-10 dakika süreyle uygulanır.

Beklenen reaksiyon oluşunca asit nötralize edilir,

Genellikle 2-4 hafta ara ile 4-8 seans uygulama yeterlidir.

Yüzeyel peeling işlemi sırasında oluşan hafif bir kızarıklık ve yanma 1-2 gün içinde geriler. Derin peeling uygulamalarında ise 5-7 gün süren kızarıklık ve hafif kabuklanma oluşur.

Kullanım alanları

Kırışıklık tedavisi

Akne izlerinin tedavisi

Melasma ve diğer pigmentasyonların tedavisi

Yaşlılık lekelerinin tedavisi

Vücut çatlaklarının tedavisi

Yara izlerinin tedavisi

Uygulama yapılmaması gereken durumlar

Açık yara

Herpes enfeksiyonu

Siğil mevcudiyeti

Roaccutane tedavisi görenler

Uygulama sonrası

Uygulama sonrasında mutlaka yüksek koruma faktörlü güneş kremleri kullanılmalıdır, Oluşabilen ince 

kabuklar soyulmamalı ve önerilen nemlendiriciler kullanılmalıdır.